Bodemsanering, werken in vervuilde grond

Werkt u in de vervuilde grond?

Wist u dat? Een bodemsanering wordt uitgevoerd op basis van een bepaalde bodemverontreiniging. Bodemverontreiniging is de term die wordt gegeven aan door de mens aan- of ingebrachte stoffen of materialen die normaal gesproken niet in de bodem of het grondwater voorkomen en leiden of kunnen leiden tot schade aan het ecosysteem. Vervuilde grond is een vorm van milieuverontreiniging. De functie van de bodem (landbouw, industrie, woning) is bepalend voor het uitvoeren van een bodemsanering. Er zijn namelijk verschillende soorten bodemsaneringen. Dit wordt mede bepaald door de aard van de vervuiling en/of de ernst van de situatie.

De verschillende technieken kunnen in drie groepen ondergebracht worden:

  1. in situ – sanering zonder grondverzet, de verontreiniging wordt ter plaatse verwijderd
  2. on site – verontreinigde grond wordt afgegraven en op ter plaatse gereinigd en teruggestort
  3. ex situ – verontreinigde grond wordt afgegraven en afgevoerd voor behandeling en/of verwerking elders

Medische keuring voor personeel van bodemsanering?

Een bodemsanering wordt uitgevoerd door gespecialiseerd personeel. Echter moet het personeel op basis van de type bodemsanering, gekeurd worden op hun gezondheid. Er zijn drie verschillende keuringstypes:

Type A
Werknemers die in een gefilterde (overdruk)cabine werken. Zij worden niet direct aan verontreinigde stoffen blootgesteld, voor hen is het niet toegestaan om het vervuilde gebied persoonlijk te betreden.

Type B
Werknemers die in vervuilde grond werken en die daarbij, indien nodig, beschermende kleding en buitenlucht afhankelijke gelaatsmaskers moeten dragen. Met deze pas kan iedere medewerker het vervuilde gebied persoonlijk betreden. Desgewenst kan Keurdokter ook een gratis asbestpas verstrekken met een geldigheid van 3 jaar.

Type C
Werknemers die met buitenlucht onafhankelijke adembescherming moeten werken (perslucht).

Is een medische keuring verplicht?

In het kort: Ja. Een werknemer is verplicht een medische keuring te ondergaan. Op basis van de medische keuring wordt er namelijk onderzocht of de werknemer geschikt is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Na de medische keuring, ontvangt de werknemer een geschiktheidsverklaring. Deze verklaring is 1 jaar geldig.

Voor meer informatie over bodemsaneringen en de bijbehorende medische keuringen, kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen met Keurdokter (0228 – 543 903)

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel, Vianen & Zaandam.

Nieuws

Meer Nieuws

Keurdokter blog

Meer Keurdokter blogs

Onze partners

2024-06-13T15:16:37+01:00

Vindt u dit interessant? Deel dit via Social Media!

Ga naar de bovenkant