Wat is gehoorschade?
Het menselijk oor bestaat uit drie onderdelen, namelijk het uitwendige oor (de oorschelp), het middenoor en het binnenoor. Deze onderdelen vangen de trillingen op en zetten die om naar signalen die de hersenen herkennen als geluid. Als je gehoorschade hebt zijn een van deze onderdelen beschadigd, het menselijk oor kan dan niet meer als geheel functioneren. Je kunt dan dus niet meer goed of helemaal niet meer horen.
Hoe ontstaat gehoorschade?
Gehoorschade ontstaat doordat de trilharen in het binnenoor beschadigd raken. Dit kan veroorzaakt worden door te teveel blootstelling aan te harde geluiden. Het kan ook het gevolg zijn van het ouder worden dan is er sprake van natuurlijk slijtage (ouderdomsslechthorendheid).
Als er teveel geluid is, raken de trilharen overbelast door de geluidsdruk en gaan daardoor kapot. Dit kan in één keer gebeuren als het geluid heel erg hard is. Het kan ook gebeuren als je te vaak of te lang naar te harde muziek luistert. Als de trilharen beschadigd zijn geven ze géén, of geen goede informatie meer door.
Verschillende soorten gehoorschade
Veel mensen horen een piep na het uitgaan. Deze piep betekent dat er een stukje van het gehoor beschadigd is, wat mensen vaak niet weten. Wanneer men dit te vaak ervaart kan de piep blijvend worden. Dit wordt tinnitus genoemd.
Tinnitus is geluid waarnemen zonder dat er een externe geluidsbron aanwezig is. Tinnitus kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of een infectie, maar in de meeste gevallen is lawaai de oorzaak. De geluiden lopen vaak erg uiteen van wat de mensen horen: van gebrom en gebonk tot piepen, fluittonen en gesuis.
Als je overgevoelig bent voor normale dagelijkse geluiden heb je waarschijnlijk Hyperacusis. Bij normale geluiden kun je denken aan het roeren in een koffiekopje, het uitruimen van de vaatwasser of het openen van een plastic zakje. Voor iemand met Hyperacusis kan dit erg onaangenaam tot zeer pijnlijk zijn.
Nog twee andere vormen van gehoorschade zijn disortie en diplacusis. Bij disortie hoor je de geluiden vervormd. Bij diplacusis hoor je met beide oren geluiden verschillend.
Voorkom gehoorschade!
Ben jij muzikant of werk je in een lawaaierige omgeving zoals bijvoorbeeld in de bouw? Dan loop je risico op het ontwikkelen van gehoorschade als jij of je baas geen maatregelen nemen. In de Arbowet staan maatregelen om je te beschermen tegen risico’s van werken in lawaai.
Zo is je werkgever verplicht om bij geluid van 80 decibel of hoger maatregelen te treffen om gehoorschade bij jou te voorkomen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld machines omkasten of het werk anders inrichten. Mocht dit niet helpen dan is de werkgever verplicht om gehoorbescherming aan te bieden. Het is wel geheel jouw eigen verantwoordelijkheid om de aangeboden gehoorbescherming ook daadwerkelijk te gebruiken. Het zijn ten slotte jouw EIGEN OREN!
Heb jij het idee dat je anderen minder goed verstaat en wil je graag je gehoor uitgebreid laten meten? Ga dan langs bij de huisarts of audicien.
Kijk voor meer informatie op de hoor stichting!
Wil je als werkgever je werknemers een medische check aanbieden inclusief audiotest zodat zij geen risico lopen op gehoorschade? Vul dan nu ons contactformulier in of bel naar: 0228 – 543 903.
Locaties Keurdokter: Almere, Grootebroek, Hoorn, Heerhugowaard, Texel, Vianen en Zaandam.
Bron: Nationale Hoor Stichting
Nieuws
Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2024
Speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 25% korting [...]
Keurdokter blog
Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?
Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]