Oorzaken vocht vasthouden

Wanneer het lichaam vocht vasthoudt kan dit verschillende oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met hartfalen of een verminderde nierfunctie. Verkeerde voeding en te weinig lichaamsbeweging kan de vochtbalans verergeren.

Waterflessen.Keurdokter

Of bel naar 0228 – 543 903

Te weinig of teveel water drinken

De bovenbenen, enkels, billen of buik zijn de plekken waar vocht het meest (ongewild) wordt opgeslagen. Wist u dat ons lichaam gemiddeld uit 70% water bestaat?

Al dat water hebben we nodig om goed te functioneren. Wanneer we zijn uitgedroogd merken we dit gelijk aan ons concentratievermogen en kan er opeens een flinke hoofdpijn opspelen. Bij te weinig water drinken gaat het lichaam nog harder zijn best doen om vocht op te slaan voor noodgevallen.

Een tekort aan water is niet goed. maar teveel water drinken kan ook gevaarlijk zijn. Probeer daarom bij voorkeur 1,5 tot 2 liter water per dag aan te houden.

Gezonde nieren kunnen iets minder dan een liter per uur verwerken. Drink daarom nooit in een kort tijdsbestek meer dan deze hoeveelheid. Dit kan waterintoxiatie veroorzaken.

Vocht vasthouden bij nierfalen

Iedereen heeft wel eens last van opgezwollen voeten na een bijvoorbeeld een lange vliegreis of opgezette armen bij verblijf in een warm land. Deze vochtophoping verdwijnt vanzelf weer.
Wanneer u regelmatiger vocht vasthoudt dan kan het een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie of hartproblemen. Breng dan zeker een bezoek aan de huisarts om dit te laten controleren.

Gestoorde nierfunctie

Nieren hebben de taak om het bloed te zuiveren van afvalstoffen. Wanneer dit niet goed gebeurd dan kan dit klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, verminderde eetlust en dus ook het vasthouden van vocht. In dat laatste geval kunnen de nieren niet goed het zout (natrium) uitscheiden.

Wanneer de arts constateert dat de nieren niet goed werken, dan gaat de arts uw nieren verder onderzoeken. Zo kan de arts een echo maken en het bloed en de urine controleren. Om de nieren weer beter te laten werken wordt vaak een zoutloos dieet of eiwitarm dieet voorgeschreven.

Lees hier meer over de verschillende soorten nierfalen.

Hartfalen

Bij hartfalen kan het hart het bloed niet goed door het lichaam pompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed. Wanneer dit bij de nieren het geval is dan houden de nieren als reactie hierop het zout en vocht vast. Zie hierboven. Ook kan hierdoor het vocht zich achter in de longen ophopen waardoor kortademigheid kan ontstaan. Voor verder onderzoek naar de oorzaak van de klachten gaat u langs bij de huisarts.

Hartfalen zijn niet te genezen. U kunt hier mee leren leven.

(bron: www.umcutrecht.nl)

Heeft u vragen over een keuring of wilt u direct een afspraak maken? U kunt contact opnemen via 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, TexelVianen & Zaandam.