Wat is BMI?

Hoe wordt de BMI berekend?

Voor verschillende medische onderzoeken wordt de BMI berekend. BMI staat voor Body Mass Index. Dit geeft aan of uw gewicht in de juiste verhouding staat met uw lengte. Wanneer bewegen veel energie kost of het strikken van de schoenveters lastiger wordt dan is dit vaak al een voorteken om meer te gaan bewegen of gezonder te gaan eten. Maar hoe kan de BMI berekend worden?

Is uw BMI te hoog?

De Body Mass Index is een internationaal gebruikte meetmethode. Omdat de BMI een goede indicatie geeft van de verhouding lengte en gewicht wordt deze bij veel medische keuringen berekend. Of u komt voor het verlengen van de taxipas, keuring vervuilde grond of u komt voor de sportkeuring, wij berekenen uw BMI.

Bij regelmatige controle zoals bij een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) of bodemsaneringskeuring is het verloop van uw BMI op deze manier te monitoren en krijgt u beter inzicht in uw gezondheid.

Hieronder ziet u de BMI-grenzen. (bij leeftijd 18 – 70 jaar)

BMI grenzenBetekenisGezondheidsrisico
< 18,5OndergewichtTe licht, te weinig reserve bij ziekte
18,5 – 24,9Gezond gewichtU zit goed, proberen zo te houden
25 -29,9OvergewichtLiefst afslanken tot gezond gewicht
30 >Ernstig overgewichtZeer grote kans op ontstaan van o.a.
diabetes en hart- en vaataandoeningen

De BMI is een indicatie van een gezond gewicht bij een bepaalde lengte en is minder geschikt voor personen met grote spiermassa, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen van Aziatische afkomst. Uiteindelijk blijft de BMI een getal, er zijn meer indicatoren om te bepalen of iemand gezond is. Iemand met een hoog of juist laag BMI kan hartstikke gezond zijn, terwijl iemand met een ‘normaal’ BMI helemaal niet zo gezond blijkt te zijn.

Hoe bereken ik zelf mijn BMI?

Er zijn verschillende rekenmodules online te vinden die u hierbij kunnen helpen.
Bijvoorbeeld via het Voedingscentrum.

U kunt ook zelf de rekenmachine gebruiken. Deel uw gewicht in kilo’s door het kwadraat van uw lichaamslengte in meters.

Voorbeeld: 
Lengte = 1,76 meter
Gewicht = 90 kg

1,76 x 1,76 = 3,09
90 : 3,09 = 29,1

Conclusie: De BMI valt tussen de 25 en 30. De persoon is te zwaar voor zijn/haar lengte. In dit geval is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om de bloeddruk, cholesterol en bloedsuiker te laten meten. Dit bepaalt mede hoe belangrijk afvallen voor uw gezondheid is.

Risico’s overgewicht

Het aantal mensen met overgewicht en obesitas blijft toenemen. In 2018 had voor het eerst meer dan de helft van de Nederlandse bevolking licht of ernstig overgewicht.
Bij overgewicht is er te veel overtollig vet en het afweersysteem is meestal verstoord. Iemand met overgewicht heeft een grotere kans op hart-en vaatziekten en diabetes mellitus. Door af te vallen kan het afweersysteem herstellen.

De middelomtrek kan naast de BMI als maat gebruikt worden voor de vetverdeling. Met name buikvet is gevaarlijk. In de praktijk geven BMI en middelomtrek dezelfde uitkomst.

Middelomtrek mannenMiddelomtrek vrouwen
VerhoogdOmtrek tussen 94 en 102 cmOmtrek tussen 80 en 88 cm
Te hoogOmtrek groter dan 102 cmOmtrek groter dan 88 cm

Is er sprake van overgewicht maar een gezonde middelomtrek? In dat geval is het verstandig om toch even langs de huisarts te gaan.

Wilt u meer informatie over een medische keuring? Of wilt u een afspraak maken? Maak online een afspraak, bel naar 0228 – 543 903 of mail naar info@keurdokter.nl.

Locaties Keurdokter: AlmereGrootebroekHeerhugowaardHoorn, Texel & Zaandam.