Code 95: Hoe zit dat?
De wetswijziging, de kwijtschelding van automatisch toegekende vakbekwaamheid (code 95), zou per 1 april 2020 ingaan. Vanwege de uitbraak van het coronavirus gaat deze invoering nu in per 1 december 2020. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat denkt nog na over een oplossing. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor meer informatie. Klik hier
Bezitters code 95 krijgen een brief
Rijbewijshouders met een C- en/of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955 die augustus vorig jaar zijn aangeschreven krijgen nu weer een brief van het ministerie over het uitstel van de invoering. Zodra het wel duidelijk is wanneer de wet in werking zal treden wordt deze groep geïnformeerd. Dit zal minimaal twee maanden van tevoren gebeuren.
Deze term heeft u als werkgever of chauffeur ongetwijfeld een keer voorbij zien komen. Maar wat houdt Code 95 precies in? Met code 95 toont de chauffeur aan dat hij vakbekwaam is. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. Deze code is vijf jaar geldig. Echter geldt dit niet als een medische keuring en moet de chauffeur te allen tijde zich eens in de 5 jaar, medisch laten keuren.
Voor het bijschrijven van code 95 op een geldig rijbewijs hoeft u géén gezondheidsverklaring in te vullen. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijke einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wel een gezondheidsverklaring nodig.
U verlengt de code 95 door het volgen van 35 uur nascholing. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten. Deze bijgeschreven code is vijf jaar geldig.
Wijziging Code 95 voor chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955
Alle vrachtwagen- en buschauffeurs die hun rijbewijs voor hun beroep nodig hebben moeten een bewijs van vakbekwaamheid hebben. Daarvoor moeten zij een basiskwalificatie halen. Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. De automatische toekenning is echter in strijd met Europese regels. Daarom wil de Europese Commissie dat de Nederlandse overheid de geldigheid intrekt. Daarvoor moest de Rijksoverheid de wet aanpassen. De wet is van kracht per 1 december 2020.
Wat betekent dit voor u?
Kies hieronder wat voor u van toepassing is. (Bron: Rijksoverheid)
Wilt u uw C- of D- rijbewijs laten verlengen? Maak voor een medische keuring een afspraak bij Keurdokter. Bel 0228 – 543 903 of laat uw gegevens achter op het contactformulier.
Locaties Keurdokter: Almere, Grootebroek, Heerhugowaard, Hoorn, Texel, Vianen & Zaandam.
Nieuws
Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2024
Speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 25% korting op rijbewijskeuringen Op woensdag 11 december organiseren we ter voorbereiding van de Dag van [...]
Keurdokter Blog
Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?
Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]