Bloedonderzoek
Een bloedonderzoek, ook wel bloedprikken of bloedafname genoemd, is één van de meest uitgevoerde medische onderzoeken. Het is een vrij simpel onderzoek en duurt niet heel lang. Dit is in veel gevallen een onderdeel van een medische keuring: bijvoorbeeld bij een bodemsaneringskeuring, visumkeuring of verzekeringskeuring. Er kunnen verschillende waardes worden gecheckt uit uw bloed. Hier leest u de meest voorkomende bloedanalyses bij een visumkeuring.
Hoe gaat het te werk?
Bloedprikken wordt meestal zittend en in de arm gedaan. De doktersassistent legt een strakke band aan om de bovenarm en vraagt meestal om een vuist te maken. Hierdoor is de ader duidelijker te zien.
Nu wordt er met een holle naald, één of meerdere buisjes bloed afgenomen. Het bloed wordt vervolgens onderzocht in het laboratorium om te kijken of er bijvoorbeeld bepaalde waardes zijn verhoogd of juist aan de lage kant zijn. De uitslag van het bloedonderzoek wordt vervolgens verstuurd naar degene die het onderzoek heeft aangevraagd. In het geval van periodieke keuringen gaat de uitslag in het dossier. Alleen wanneer er bijzonderheden zijn dan krijgt u hiervan een terugkoppeling. Geen bericht is goed bericht.
In sommige gevallen komt er iets uit de bloedonderzoeken waarbij vervolg onderzoek nodig is. In dit geval zal de doktersassistent contact met u opnemen en dit met u bespreken. Zo kan iemand zonder klachten wel bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol hebben of kan er een infectie zijn. U krijgt dan een verwijsbrief mee voor de huisarts om dit verder te onderzoeken. Mocht u gebeld worden door Keurdokter dan hoeft dit niks ernstigs te zijn.
Nuchter?
Bloedprikken hoeft niet altijd nuchter. Het is afhankelijk waarvoor u geprikt gaat worden. Degene dit het heeft aangevraagd zal u voorafgaand informeren hierover. Indien u nuchter moet zijn voor het bloedprikken, mag u vanaf 12 uur ’s nachts niet eten, drinken en roken. Water en thee zonder suiker en uw medicijnen mogen wel ingenomen worden. Het is belangrijk dat dit ook wordt nageleefd zodat de uitslag niet kan worden beïnvloed.
Meest voorkomende bloedtesten bij Keurdokter:
- Cholesterol gehalte, cholesterol vervoert vetten in het lichaam en is tevens de grondstof voor allerlei hormonen. Een verhoogde waarde van het cholesterol duidt op een verstoring van de vethuishouding.
- Lever/nier functie, als de bloedwaarden buiten de normale grenzen vallen, kan dit een eerste aanwijzing zijn in de richting van een lever/nier ziekte. Als dit nog in het eerste stadium is, zijn er vaak nog geen lichamelijke klachten aanwezig.
- IJzer gehalte, als dit gehalte te laag is krijgt men vaak last van vermoeidheid en een bleke huid. Het is dan van belang om ijzer verhogende medicijnen te nemen of ijzerhoudend eten te nuttigen.
- Ontstekingswaarden wordt ook wel BSE genoemd. Als deze waarden hoger zijn dan normaal betekent dit dat er ergens in het lichaam een ontsteking is.
Verwijzing
Heeft u klachten? Dit kunt u dan het best bespreken met uw huisarts. Deze kan eventueel een bloedtest adviseren.
Bij Keurdokter doen we enkel bloedonderzoek als onderdeel van een medische keuring. Wij hebben altijd een verwijzing nodig.
Losstaande bloeduitslagen zeggen vaak niet veel over uw gezondheid. Tegenwoordig zijn er veel commerciële bedrijven van bloedtesten en alles lijkt mogelijk te zijn. Laat u hierbij goed adviseren.
Wilt u meer informatie of wilt u een afspraak maken voor een keuring bel dan naar 0228 – 543 903 of neem contact op via ons contactformulier.
Locaties Keurdokter: Almere, Andijk, Hoorn, Heerhugowaard, Zaandam & Texel.
Nieuws
Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2024
Speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 25% [...]
Keurdokter Blog
Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?
Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]