Samen veilig deelnemen aan het verkeer
Het is steeds drukker op de Nederlandse wegen. Het totale aantal verkeersdoden is gelukkig iets gedaald maar het aantal fietsslachtoffers daarentegen is sinds 25 jaar op zijn hoogtepunt. Iedere bestuurder moet in lichamelijke en geestelijke goede gezondheid verkeren om aan het verkeer deel te nemen. Zonder hierin een gevaar te zijn voor zichzelf en andere weggebruikers. Is er iets veranderd in uw gezondheid? En wat kunt u doen wanneer u zich zorgen maakt over het rijgedrag van iemand anders?
Kan ik nog blijven rijden?
Verandert er iets aan uw medische gesteldheid? Heeft u bijvoorbeeld een beroerte gehad of is er bijvoorbeeld lichte dementie bij u geconstateerd?
Als u twijfelt of u nog veilig kunt rijden dan is het verstandig dit eerst met uw (huis)arts te bespreken. Wat u ook kunt doen is een gezondheidsverklaring invullen bij het CBR. Deze kunt u ophalen bij het gemeentehuis of u kunt deze invullen op mijn.cbr.nl.
Heeft u ergens een ‘ja’ ingevuld op de gezondheidsverklaring? Dan krijgt u een verwijzing naar een onafhankelijke keuringsarts om dit te onderzoeken.
Ben ik verplicht om een verandering in mijn gezondheid te melden bij het CBR?
Er bestaat geen meldplicht. Wel bestaat er een morele plicht om dit te melden bij het CBR als u uzelf en anderen in gevaar kan brengen.
Het kan zelfs zo zijn dat wanneer u een ongeluk veroorzaakt en u niet bij het CBR heeft gemeld dat u bijvoorbeeld diabetes heeft of een ICD heeft laten plaatsen u de schade niet vergoedt krijgt door de verzekeraar. Het is daarom slim om in de polis van de verzekering te kijken of dit het geval is.
Ik maak me zorgen om iemand die nog rijdt
Het hebben van een rijbewijs en het kunnen gebruiken van een auto voor de deur geeft vrijheid. Het laatste wat u wilt is iemand zijn vrijheid afpakken.
Maar durft u niet meer in te stappen bij iemand vanwege zijn of haar rijgedrag? Gaat het altijd op het nippertje goed op drukke kruispunten?
Wat kunt u doen voordat u echt de sleutels moet afpakken?
- Gesprek Probeer eerst het gesprek aan te gaan. Bespreek samen of het rijden nog veilig is. Het kan helpen om de Rij Bewust Test erbij te pakken. Deze is ontwikkeld door Veilig Verkeer Nederland. Hiermee kunnen mensen hun rijvaardigheid zelf inschatten. Na het doorlopen van de test komt er een advies uit.
Ook kan het in sommige gevallen helpen om samen een gesprek te hebben met de huisarts. Dit kan bijvoorbeeld helpen om zelf een gezondheidsverklaring in te laten dienen.
Wist u dat Veilig Verkeer Nederland verschillende opfriscursussen aanbiedt? Met een paar uur aan theorie bent u weer helemaal op de hoogte van alles wat u als verkeersdeelnemer moet weten. Er is ook de mogelijkheid om samen met een rij- instructeur een proefrit te maken in uw eigen auto. Lees hier meer.
- Melding doen Is de betrokkene zich van geen kwaad bewust en wordt het probleem weggewuifd? Bij twijfel over de rijgeschiktheid kunt u dit melden bij het CBR door een brief te sturen. Hieruit moet blijken waarom de rijbewijsbezitter een gevaar vormt op de openbare weg. Deze melding kan echter alleen door een arts of een direct betrokkene zoals een familielid gedaan worden. Voor familieleden geldt dat er óf een verklaring van de huisarts of andere onafhankelijke derde (maatschappelijk werker of casemanager) is bijgesloten óf dat de melding is ondertekend door meerdere familieleden.Het CBR stuurt de persoon in kwestie een brief met het verzoek om een Gezondheidsverklaring in te vullen. Wanneer hier geen reactie op komt dan wordt een verplicht onderzoek gestart. Alle kosten van een verplicht onderzoek komen voor rekening van de betrokkene. Een verplicht onderzoek is aanzienlijk duurder dan wanneer de gezondheidsverklaring zelf wordt ingediend.
Verzoek indienen:
CBR – afdeling Herkeuringen
Postbus 3014
2280 GA Rijswijk
Heeft u vragen over een rijbewijskeuring of over onze locaties? U kunt altijd contact opnemen via 0228 – 543 903 of mailen naar info@keurdokter.nl
Locaties Keurdokter: Almere, Grootebroek, Heerhugowaard, Hoorn, Texel, Vianen & Zaandam.
Meer lezen
Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?
Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]
Welke Bodemsaneringskeuring heeft u nodig?
CROW-400 Richtlijnen voor bodemsaneringskeuringen Een bodemsaneringskeuring is voor mensen die met vervuilde grond of vervuild water werken. Het onderzoek brengt eventuele gezondheidsschade vroegtijdig in beeld zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen. De bodemsaneringskeuring [...]
FAQ Mobiele Keurruimte
FAQ Mobiele Keurruimte Keurdokter Misschien heeft u onze mobiele keurruimte al zien rijden! Sinds dit voorjaar is het ook mogelijk om medische keuringen voor u en uw collega's uit te voeren, zonder dat [...]
Declaration of Health Thailand
Working or Studying in Thailand Perhaps you are planning an adventure to Thailand soon, whether for work, study or vacation. A medical examination may be a requirement as part of your visa application for [...]
Medische keuring Thailand
Read this blog in English, click here Werken of Studeren in Thailand Wellicht staat er voor u binnenkort een avontuur naar Thailand op de planning, of het nu voor werk, studie of vakantie [...]
Busrijbewijs
Verschillende rijbewijzen D Om een voertuig voor meer dan 8 personen te mogen besturen moet u in het bezit zijn van een D rijbewijs. Maar binnen de D rijbewijzen zijn er nog een [...]