Ontheffing krijgt u niet zomaar

De autogordel. Veel mensen die hem liever niet om doen. Echter is het dragen van een autogordel wettelijk verplicht en is het ingevoerd om het aantal verkeersdoden en gewonden te verlagen. In de Wegenverkeerswet staat dat er een ontheffing kan worden verleend. Deze ontheffing wordt niet zomaar gegeven en hiervoor gelden strenge voorwaarden. Alleen als er medische of beroepsmatige redenen voor zijn en u met gegronde bewijzen komt dat u geen gordel kunt dragen  wordt u vrijgesteld.

Veiliger met gordel

Wist u dat het dragen van een autogordel sinds 1975 wettelijk verplicht is? En voor de achterbank pas 17 jaar later, in 1992?
Dit geldt voor alle zitplaatsen waar een gordel aanwezig is. Het aantal passagiers mag niet groter zijn dan het aantal autogordels, een gordel mag dus niet gedeeld worden.

Veilig Verkeer Nederland heeft berekend dat er jaarlijks 100 doden en 10.000 gewonden minder zijn doordat de overgrote meerderheid van de automobilisten de autogordel draagt. Omdat u 40% meer kans heeft om bij een botsing zonder letsel er vanaf te komen wanneer u de gordel wel draagt, is het CBR daarom niet zo huiverig met het uitdelen van deze ontheffingen.

Een gordel is met name verplicht vanwege de veiligheid. Wanneer u hem niet draagt dan kan het u ook veel geld kosten. Komt u de politie tegen wanneer u geen gordel draagt, dan riskeert u een boete van €160,-.

Voor kinderen geldt dat wanneer ze kleiner zijn dan 1,35 meter, ze in een autostoeltje moeten zitten tijdens het rijden. De boete voor het foutief vervoeren van een kind, dus zonder speciaal beveiligingsmiddel, is nog prijziger en kost u €240,-.

Aanpassing of ontheffing

Allereerst wordt er bij de aanvraag van een ontheffing gekeken naar mogelijke aanpassingen van het voertuig:

  • Autogordel verlengen;
  • Het ‘kliksysteem’ van de autogordel verplaatsen;
  • Extra spiegels aanbrengen.

Werken deze aanpassingen niet, dan wordt uw aanvraag verder behandeld door een arts. Bij ontheffing door medische omstandigheden moet u kunnen aantonen dat het voor u onmogelijk is om een gordel te dragen. Bij bijvoorbeeld claustrofobie geldt dit alleen als u hiervoor gericht behandelingen hebt ondergaan.

Bij aanvragen op basis van overgewicht wil het CBR graag een verklaring zien van een aanpassingsbedrijf dat gordels niet aan uw postuur kunnen worden aangepast.
Na een operatie (minder dan 6 maanden geleden) kunt u in sommige gevallen een tijdelijke ontheffing krijgen. Hierbij moet u zich ervan bewust zijn dat de door u of door de arts overlegde medische gegevens ertoe kan leiden dat het CBR u – na onderzoek door een specialist – ongeschikt verklaart voor het besturen van een motorrijtuig en uw rijbewijs ongeldig verklaart.

In sommige gevallen zijn er aanpassingen die u zelf kunt doen. Zo kunnen stomapatiënten baat hebben bij een ‘stomacap’. Dit kapje beschermt de stoma tegen stoten en knellen. Nederlandse Stomavereniging 

Aanvragen

Wilt u deze ontheffing aanvragen dan vult u het aanvraagformulier van het CBR in. Wanneer het een medische reden betreft(of van psychische aard)  dan dient u een deel door een arts (huisarts of behandelend arts) te laten invullen. U wordt verder niet gekeurd of onderzocht door een arts van het CBR.

Klik hier voor het aanvraagformulier voor de ontheffing.

De divisie Rijgeschiktheid beoordeelt de aanvraag op basis van de door u verstrekte gegevens. Alle kosten komen voor uw eigen rekening en dient u vooraf te betalen aan het CBR.

Heeft u vragen over het dragen van een autogordel? U kunt het CBR bereiken op nummer 088 22 777 00.

Heeft u een verwijzing van het CBR gekregen voor een keurend arts? Deze keuring kunnen we bij Keurdokter voor u verrichten. Maak een afspraak bij Keurdokter.

Dit kan door te bellen naar 0228 – 543 903 of vul ons contactformulier in. Wij staan u graag te woord!

Locaties Keurdokter: Almere, Andijk, HoornHeerhugowaard, Texel en Zaandam.

Blog

  • autorijden

Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?

Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]

  • bodemsaneringskeuring

Welke Bodemsaneringskeuring heeft u nodig?

CROW-400 Richtlijnen voor bodemsaneringskeuringen Een bodemsaneringskeuring is voor mensen die met vervuilde grond of vervuild water werken. Het onderzoek brengt eventuele gezondheidsschade vroegtijdig in beeld zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen. De bodemsaneringskeuring [...]

  • Keurdokter Mobiele Keuringsruimte

FAQ Mobiele Keurruimte

FAQ Mobiele Keurruimte Keurdokter Misschien heeft u onze mobiele keurruimte al zien rijden! Sinds dit voorjaar is het ook mogelijk om medische keuringen voor u en uw collega's uit te voeren, zonder dat [...]

Nieuws

  • Dag-van-de-vrachtwagenchauffeur_Keurdokter

Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2024

Speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 25% korting op rijbewijskeuringen Op woensdag 11 december organiseren we ter voorbereiding van de Dag van de Vrachtwagenchauffeur een speciale actie om alle chauffeurs in [...]

Onze Mini-Masterclasses over PMO’s

Deze periode staat er iets heel speciaals op de agenda. In de wereld van vitaliteit en gezondheid binnen bedrijven kan de informatie soms overweldigend zijn. Daarom lanceren we een nieuwe reeks mini-masterclasses over PMO's [...]

  • Gebouw W. Dreesweg 6 te Almere. Nieuwe keurlocatie Almere

Nieuwe keurlocatie in Almere

Medische keuringen in Almere Woont u in de buurt van Almere en heeft u een medische keuring nodig? Bijvoorbeeld een rijbewijskeuring, keuring voor de taxipas, bodemsaneringskeuringen, buitenlandkeuringen, verzekeringskeuringen  (klik hier als uw keuring er niet bij [...]