Meten is weten
Heeft u een afspraak gemaakt voor een medische keuring? Wij vragen iedereen een klein beetje urine mee te nemen naar de afspraak. Wij testen uw urine vervolgens op stoffen die er niet thuis horen.
Waar wordt mijn urine op getest?
De urine testen wij op 7 waardes:
- Eiwit
- Glucose (bloedsuiker)
- Ketonen *
- Nitriet (minerale afscheiding van bacteriën komt voor bij een blaasontsteking)
- Leukocyten ** (witte bloedcellen)
- PH- waarde ***
- Bloed
Er is veel af te lezen uit de urine. Een verhoogde waarde van bijvoorbeeld glucose of nitriet kan meerdere oorzaken hebben. Daarom wordt deze urinetest gebruikt als screening.
*Glucose (suiker) is de primaire bron van energie van ons lichaam. Normaliter hoort in de urine geen glucose te zitten. Bij personen met diabetes mellitus of bij beschadiging van de nier kan dit wel aanwezig zijn.
Ketonen zijn net als koolhydraten en eiwitten een energiebron. Ons lichaam haalt glucose bijvoorbeeld uit koolhydraten. Onze hart- en hersencellen gebruiken graag ketonen als brandstof. Wanneer er te weinig glucose aanwezig is in het lichaam, bijvoorbeeld door een koolhydraatarm dieet, wordt het lichaam gedwongen om vet te verbranden. Dit kan leiden tot ketose. Dit is te detecteren in de urine.
** Bij aanwezigheid van leukocyten in de urine kan er sprake zijn van een ontsteking van de nieren, blaas of urinewegen.
*** De PH-waarde is de zuurtegraad van de urine. Een verkleuring van deze waarde kan duiden op de vorming van nierstenen of op verwerking van geneesmiddelen door het lichaam.
Hoe wordt de urine getest?
Om de urine te testen gebruiken wij kleurstaafjes.
Hoe het werkt: Op de strip staan gekleurde vakjes. De strip gaat kort in de urine, hij wordt kort in de urine gedipt. Vandaar ook wel dipsticks genoemd. Wanneer een waarde is verhoogd, verkleurt deze. Door deze strip naast de kleurenschaal te houden is te zien of er afwijkende waardes zijn. Hoe meer er van een bepaalde stof aanwezig is in de urine, hoe meer het vakje verkleurd. Een verkleuring van een waarde hoeft niet ernstig te zijn. Omdat we niet nuchter testen kan een verhoging te herleiden zijn naar wat u daarvoor heeft gegeten of gedronken.
In sommige gevallen kan de keuringsarts u doorverwijzen naar de huisarts voor nader onderzoek.
Hoe neem ik het mee?
Een urinepotje is te verkrijgen bij bijvoorbeeld de apotheek of de drogist.
Het mag ook in een schoon potje wat u thuis heeft staan. Zorg hierbij dat er geen etensresten achter zijn gebleven. Dit kan het testresultaat beïnvloeden.
Wij hebben maar een heel klein beetje urine nodig. Dus liever geen literflessen vol. Het hoeft tevens geen nuchter urine te zijn, het mag van vlak voordat u vertrekt.
Wellicht denkt u wat een gedoe, onderweg naar de dokter met een potje urine onder de arm. Komt u net vanaf het werk of u bent al een tijdje onderweg? We snappen dat het onhandig kan zijn om mee te nemen. Daarom mag het ook altijd bij ons op locatie. U krijgt in dat geval van ons een potje uitgereikt. Zorg er in dit geval wel voor dat u wat kunt plassen.
Wilt u een afspraak maken voor een medische keuring? Neem contact met ons op door het contactformulier in te vullen of bel naar 0228 – 543 903.
Locaties Keurdokter: Almere, Grootebroek, Heerhugowaard, Hoorn, Texel & Zaandam.
Nieuws
Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2024
Speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 25% [...]
Keurdokter Blog
Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?
Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]