8 tips om mobiliteitsproblemen op latere leeftijd te voorkomen
Soms kost het moeite om op latere leeftijd actief te blijven. Maar verminderde mobiliteit kan een hoop levensvreugde wegnemen. Het leven van alledag kan hierdoor veel problemen opleveren. Vaak zijn er oplossingen te bedenken. Als de trap een onneembare hindernis wordt, kan bijvoorbeeld een traplift een uitkomst bieden. Mobiel blijven op latere leeftijd? De volgende tips helpen u daarbij.
1. Focus op bewegen
Wees u er van bewust dat bewegen een noodzaak is om het lichaam actief te houden. Als u erin slaagt om actief te blijven en dit zelfs kan op- of uitbouwen, neemt de kans af dat u met verminderde mobiliteit wordt geconfronteerd.
2. Blijf oefenen
Ook als u een dagje ouder wordt, kunnen oefeningen een enorm verschil maken. Dat betekent niet dat u moet overdrijven. Een lichte training per week is in ieder geval aan te raden om mobiel te blijven. Denk aan een wandeling of een fietstochtje. Daarmee bouwt u bijna ongemerkt kracht op en houdt u, uw lichaam soepel.
3. Concentreer u op uw evenwicht
Vaak lijken we ons evenwicht te vergeten. Maar mobiliteit heeft ook alles te maken met het bewaren van uw evenwicht. Doe af en toe oefeningen waarbij u zich volledig focust op uw evenwicht.
4. Daag uzelf uit
Het draait allemaal om voldoende beweging. Om mobiel te kunnen blijven, moet u voldoende bewegen. Dan is het verstandig om uzelf ook doelen te stellen die een uitdaging kunnen zijn. Daarbij bepaalt uzelf de doelen. Denk er bijvoorbeeld eens over na om een aantal dingen in huis zelf te doen. Dan krijgt u extra beweging en een ander hoeft het niet voor u te doen.
5. Kies goede schoenen
Het klinkt zo eenvoudig. Maar tegenwoordig zijn er ook veel goedkope schoenen in de markt die geen extra ondersteuning bieden. Schaf comfortabele schoenen aan die goed passen. Wandelschoenen mogen overigens wel een maatje groter zijn.
6. Eet gezond
Onvoldoende energie kan ook een belangrijke reden zijn voor het minder worden van uw mobiliteit. Eet gezond en geef uw lichaam de energie die het nodig heeft. Drie gebalanceerde maaltijden per dag zijn het beste voor constante energie.
7. Laat uw gezichtsvermogen regelmatig checken
Een goed gezichtsvermogen voorkomt problemen en verbetert uw mobiliteit. Laat uw gezichtsvermogen en uw bril dan ook regelmatig controleren door een opticien of oogarts.
8. Gebruik hulpmiddelen
Als het ervoor kan zorgen dat uw mobiliteit op peil blijft, aarzel dan niet om de hulpmiddelen te gebruiken die daarvoor zijn ontworpen. Een rollator kan u uw mobiliteit weer volkomen teruggeven als u zekerheid en een beetje steun nodig heeft. Heeft u meer hulp nodig, kijk dan eens in de rollator.shop.
De elektrische rolstoel
Als u niet in staat bent om de rolstoel zelf voort te bewegen, kunt u een elektrische rolstoel overwegen. Deze zijn er ook bijvoorbeeld met besturing door middel van drukknoppen op uw kin. Zorg dat u zolang mogelijk mobiel blijft.
Nieuws
Dag van de Vrachtwagenchauffeur 2024
Speciaal voor de Dag van de Vrachtwagenchauffeur: 25% [...]
Keurdokter Blog
Hoe ziet een rijbewijskeuring eruit?
Achter de schermen bij een rijbewijskeuring Komt u bij ons voor een rijbewijskeuring? We vertellen u graag wat u kunt verwachten! Op bezoek bij de keuringsarts We beginnen altijd met een kort praatje en [...]