Hartfilmpje?

Een elektrocardiogram of ECG (in Nederland in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd) is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Het apparaat waarmee dit gemeten wordt heet een elektrocardiograaf. Een spiercel trekt samen onder invloed van natrium-, kalium- en calciumionen die door de celmembraan heen en weer worden getransporteerd. Het ladingstransport en de elektrische activiteit gaan vooraf aan de mechanische activiteit.

Uit een ECG is veel informatie te krijgen over de werking van de hartspier, voornamelijk bij ritmestoornissen. Over de pompwerking van het hart geeft het echter alleen op indirecte wijze informatie. Bij zuurstoftekort van de hartspier zijn ook karakteristieke afwijkingen zichtbaar.

Historie van een ECG in het kort

Het ECG als medisch onderzoek is in de eerste jaren van de twintigste eeuw ontwikkeld door de Nederlandse cardioloog Willem Einthoven. Zijn invloed is nog merkbaar in de klinische praktijk. Zo gebruikte Einthoven als eerste de letters P, Q, R, S en T voor de fasen van de hartslag en bepaalde hij de plaatsing van elektroden op de borstkas. Voor zijn pionierswerk aan het ECG kreeg Willem Einthoven in 1924 de Nobelprijs voor Geneeskunde.

Wanneer is een ECG nodig?

Als iemand pijn op de borst heeft, kan een dokter niet altijd direct zeggen of het gaat om angina pectoris. De pijn kan ook worden veroorzaakt door iets anders dan een slechte doorbloeding van de hartspier. Het ECG geeft belangrijke informatie voor de diagnose, vooral als het gaat om de stabiele vorm van angina pectoris. Deze vorm doet zich alleen voor bij inspanning. Iemand die zich met pijn op de borst meldt bij de dokter, zal dus waarschijnlijk worden onderworpen aan een inspanningstest. Een hartritmestoornis is in de meeste gevallen te herkennen op een ECG. Een voorbeeld van een hartritmestoornis is het hartblock. Een hartblock ontstaat als in het prikkelgeleidingssysteem de AV-knoop de elektrische prikkel niet meer geleidt van de boezems naar de kamers. De kamers krijgen niet meer de prikkel die begint in de sinusknoop, maar trekken nog wel samen. Hartspiercellen kunnen namelijk ook zelf een prikkel oproepen.

Keurdokter en ECG

Keurdokter is gespecialiseerd in het uitvoeren van specifieke medische onderzoeken. Dit omvat ook het maken van een ECG. Indien nodig, wordt er ook gevraagd om een inspanningstest uit te voeren. Op deze manier voert Keurdokter kwalitatief, complete medische onderzoeken uit.

Wilt u meer informatie over een keuring of wilt u een afspraak maken? Vul dan ons contactformulier in of bel
naar 0228 – 543 903 of mail ons naar info@keurdokter.nl

Hartfilmpje